PARADAJKOVÁ BALADA S KVIETKAMI
BUDETE POTREBOVAŤ:
1 balenie paradajkového pretlaku
1/2 litra vody
morská soľ
1/2 cibule
1 PL kukuričnej krupice
1 – 2 lyžice hnedého cukru
1 dl kravského (sójového, ryžového) mlieka
sušená alebo čerstvá bazalka
cestovinové kvietky (hviezdičky, písmenká)
PRÍPRAVA:
Do litrového hrnca vlejte paradajkový pretlak a pol litra vody, osoľte podľa chuti a nechajte zovrieť. Do zovretého základu polievky ponorte nasekanú cibuľku, zabalenú v gáze a nechajte vrieť jednu – dve minúty. Vyberte. Pridajte cukor a poproste svoju ratolesť, nech vám z misky nasype do polievky pod vaším dohľadom dve hrste cestovinových kvietkov. Varte, kým nie je cestovina uvarená. Potom pomaly a za stáleho miešania vsypte do polievky kukuričnú krupicu a dolejte mlieko. Po zovretí odstavte, podľa hustoty zrieďte, dochuťte bazalkou, prípadne pridajte ešte podľa chuti soľ a cukor. V cukrení a solení platí však pri deťoch zásada: Menej je niekedy viac.
ČAS PRÍPRAVY: 10 minút.
ZAPEČENÉ ZEMIAKY S TVAROHOM A ACIDOFILNÝM MLIEKOM
POTREBUJEME:
6 zemiakov
1 tvaroh (alebo 20 dg ovčieho či kozieho syra)
3 dl acidofi lného mlieka (acidofi lné mlieko je možné nahradiť kyslou smotanou)
1 žĺtko
morskú soľ
vegetu bez glutamanu sodného
čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať a pažítku
1 PL olivového (kukuričného) oleja
nastrúhaný syr
PRÍPRAVA:
Zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky alebo mesiačiky, uvaríme v osolenej vode a scedíme. Ešte teplé naukladáme do „jenskej“ misy na olivový olej, pridáme trochu osolený tvaroh (alebo kocky syra), zalejeme acidofilným mliekom, ochuteným bylinkami, vegetou, soľou a zmiešanými so žĺtkom, zakryjeme alobalom a 10 minút pečieme v rúre na 180 ˚C. Odkryjeme, posypeme obľúbeným nastrúhaným syrom a ešte 5 minút zapekáme bez prikrytia. Ako príloha je vhodná zaváraná cvikla alebo čerstvý mrkvovo-cviklový šalát, ochutený medom a citrónom.
ČAS PRÍPRAVY: 20 – 25 minút.
PRAJEME DOBRÚ CHUŤ!
[dropcap type=“1″]T[/dropcap] Katarína Kopcsányová