„S Italem v kuchyni“ – cestoviny, cestoviny, cestoviny…

Emanuele Ridi sa narodil na stredomorskom ostrove Elba. Už odmalička ho jeho babička učila variť (s jeho dedkom prevádzkovala reštauráciu). Stal sa z neho skvelý taliansky šéfkuchár, ktorý sa preslávil v Českej republike najmä svojou reláciou „S Italem v kuchyni“, kde pripravuje talianske špeciality. V Česku býva už od roku 1992 aj so svojou manželkou a synom Giacomom. V Prahe má vlastnú reštauráciu.

„Mám 9-ročného syna, uvidíme či aj on pôjde v mojich šľapajach. Keď som doma, tak občas za mnou príde do kuchyne a niečo vyskúša. Volá sa Giacomo, bolo veľa slávnych osobností s takýmto menom – Giacomo Puccini – známy hudobný skladateľ, Giacomo Agostini – výborný motorkár či Giacomo Casanova – určite všetci vedia, kto to bol:-). Môj Giacomo je expert na objednávanie – urobte mi toto, urobte mi tamto, je to šéf už odmalička.

ČO VARÍM SYNOVI?

Doma som veľmi málo, takže synovi príliš nestíham variť. V lete si robievame nejaké ľahučké cestoviny, v zime nie som doma vôbec. Gurmánsky zážitok vedia podľa mňa zažiť iba staršie deti. Je len veľmi málo detí, ktorým chutia sofi stikovanejšie jedlá. Ale majú zase výhodu v tom, že si môžu dať to, čo dospelí už nie. Postupne sa potom musia naučiť jesť to, čo dospelí, teda to, čo by mali jesť dospelí, pretože v Česku a na Slovensku sa ešte veľa ľudí nevzdialilo od „ťažkých jedál“. Mnoho z nich sa ešte stále nenaučilo kombinovať viac zeleniny, napríklad výbornú špargľu. Keď oni sami to nerobia správne, nemôžu k tomu viesť ani svoje deti. Ako radu odporúčam spraviť zeleninovú polievku a povedať svojmu dieťaťu, že to je krokodília polievka.

11248952_939792522751926_8554154185972597729_o

Ako by malo vyzerať ideálne menu pre dieťa? Ak by odpovedali deti, znelo by: vyprážaný syr s hranolkami. Občas im to, samozrejme, môžeme dovoliť, sú to predsa deti, ale ja, ako Talian som zástanca cestovín. Dajú sa jednoducho skombinovať, napríklad s paradajkami, zeleninkou, mletým mäsom (bolognese), treskou či bielou rybou. Pre deti je rovnako ako pre dospelých, dôležité skombinovať sacharidy s proteínmi.

CHUTNÉ DETSTVO

Počas môjho detstva som nepoznal fastfoody, hamburger, ani nič podobné. Našou desiatou bol kus pečiva, foccacia (talianska chlebová placka), mortadela, prosciutto, kúsok syra, na obed sme mali cestoviny a na večeru rybu so zeleninou a sezónne ovocie. Mal som šťastie, že moji starí rodičia z maminej strany predávali zeleninu a starí rodičia z otcovej strany boli rybári. Nič mi vtedy nechýbalo, mal som kvalitnú stravu už odmalička.

[dropcap type=”1″]F[/dropcap] archív Gurman na Slovensku

[dropcap type=”1″]T[/dropcap] Barbora Žiačiková ml.