Potrebujeme:
- 500-600 g bravčového pleca
- 150 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 300 g jyslej kapusty
- 2 hrste sušených sliviek
- bobkový list, čierne korenie, červená paprika
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g zemiakov
- 2 lyžice masti
- rasca, tymian
- 1 pohár bieleho vína
Postup:
Zemiaky:
Nakrájame cibuľu, ktorú na panvici necháme len speniť. Pridáme slaninu pokrájanú na väčšie kúsky, zemiaky nakrájané na kolieska, potom pridáme trošku rasce . Dochutíme pokrájaným cesnakom, čiernym korením, mletou paprikou a premiešame.
Na spodok zapekacej misy dáme zemiakovej zmesi a mäso pokrájané na kúsky 5×5 cm z uložíme na vrch. na mäso položíme kapustu so slivkami a ďalšiu vrstvu zemiakov. Polejeme bielym vínom. Na vrch naukladáme tymian a misu zatvoríme. Pečieme v rúre na 180°C cca 90 min.
Po upečení podávame s kyslou smotanou.
Kyslá smotana
- 1 hrnček kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- tymian, rozmarín, kôpor
- čierne korenie, soľ
Nakrájame cesnak, nadrobno nasekáme trošku tymianu, rozmarínu a kôpru a zmiešame s kyslou smotanou. Okoreníme, osolíme.
Prajeme dobrú chuť!
Prečítajte si tiež:
Chutné recepty Jara Žídeka #1 (Zapekané pšeno s jablkami)
Chutné recepty Jara Žídeka #2 (Jednoduchý chlieb s olivami alebo sušenými paradajkami)