Chutné recepty Jara Žídeka #3 (Zapekané zemiaky s kapustou a slivkami)

Potrebujeme:

  • 500-600 g bravčového pleca
  • 150 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 300 g jyslej kapusty
  • 2 hrste sušených sliviek
  • bobkový list, čierne korenie, červená paprika
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g zemiakov
  • 2 lyžice masti
  • rasca, tymian
  • 1 pohár bieleho vína

Postup:

Zemiaky:

Nakrájame cibuľu, ktorú na panvici necháme len speniť. Pridáme slaninu pokrájanú na väčšie kúsky, zemiaky nakrájané na kolieska, potom pridáme trošku rasce . Dochutíme pokrájaným cesnakom, čiernym korením, mletou paprikou a premiešame.

Na spodok zapekacej misy dáme zemiakovej zmesi a mäso pokrájané na kúsky 5×5 cm z uložíme na vrch. na mäso položíme kapustu so slivkami a ďalšiu vrstvu zemiakov. Polejeme bielym vínom. Na vrch naukladáme tymian a misu zatvoríme. Pečieme v rúre na 180°C cca 90 min.

Po upečení podávame s kyslou smotanou.

Kyslá smotana

  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tymian, rozmarín, kôpor
  • čierne korenie, soľ

 

Nakrájame cesnak, nadrobno nasekáme trošku tymianu, rozmarínu a kôpru a zmiešame s kyslou smotanou. Okoreníme, osolíme.

Prajeme dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Chutné recepty Jara Žídeka #1 (Zapekané pšeno s jablkami)

Chutné recepty Jara Žídeka #2 (Jednoduchý chlieb s olivami alebo sušenými paradajkami)