Netradičná kniha Prestreté – pre vašich 33 prvých paleo receptov je unikátnou zbierkou receptov, pre všetkých, ktorí radi varia, experimentujú, zaujímajú sa o zdravú stravu ale samozrejme – najradšej jedia. Recepty vychádzajú z vlastných skúseností autorov Waldemara Švábenského, grafického dizajnéra a paleo gurmána, a Tomáša Šomodyho, úspešného kuchára bratislavského hotela Sheraton. Slávnostný krst knihy sa konal v príjemnom prostredí reštaurácie Brasserie Anjou a hostia mali možnosť viaceré z publikovaných jedál ochutnať.
Paleo – to je diéta, však?
Autori zastávajú myšlienku, že paleo nie je diéta ale skôr životný štýl či metóda stratovania, ktorá pomáha predchádzať výkyvom hladiny inzulínu v tele a vďaka tomu umožňuje obéznym ľuďom chudnúť bez jo-jo efektu. Knihu zostavali s dôrazom na prospešné zdravotné účinky paleo jedál a zároveň nenáročnú dostupnosť surovín či spôsob prípravy – môže si ich vyskúšať skutočne každý. Navyše, majstrovské skúsenosti kuchára Tomáša Šomodyho sú zárukou kvality všetkých receptov – odporúčame vyskúšať na vlastné chuťové poháriky.
Tom Yum polievka
s kuracím mäsom
40 min.
- 2l vody
- 6 stebiel citrónovej trávy
- 250g čerstvých húb (šampióny, hliva, shitake)
- 6-8 kafírových listov
- 6pl rybacej omáčky
- 6pl tmavej sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1l kokosového mlieka
- 7pl tom yum pasty
- 600g kuracích pŕs
- 1 limetka
- 1 jarná cibuľka
Do vriacej vody pridajte očistenú, rozklepanú citrónovú trávu. Po 5 minútach prudkého varu ju vyberte a do vývaru vložiť huby, čili papričky, kafírové listy, rybaciu omáčku, pretlačený cesnak, nakrájané kuracie prsia a 7pl tom yum pasty. Po 20 minútach varenia pridajte kokosové mlieko, nechajte prevrieť a odstavte.
Servírujte s čerstvou koriandrovou vňaťou, nesekanou jarnou cibuľkou a mesiačikom limetky.
[dropcap type=“1″]T[/dropcap] Kristína Hlavová