V období dojčenia je vhodné zvýšiť energetický príjem asi o 2000 až 2400 kJ za deň, ale pozor! Nemalo by to byť hocijakých 2000 kilojaoulov. Vaše telo potrebuje viac vitamínov, minerálov a rôznych antioxidantov – takže nie je veľmi rozumné zvýšiť kalorický príjem slaninou alebo horalkami. Sladkosti, jedlá z bielej múky, alebo potraviny s veľkým obsahom tuku, vám nielenže potrebné látky neposkytnú, ale budú vás o ne dokonca okrádať: nadmerný príjem cukrov, bielej múky a bielej ryže napríklad znižuje v krvi hladinu niektorých vitamínov B a nadváha zase znižuje v krvi koncentráciu vitamínov D,E a A.
Čo áno a čo nie?
Konzumovať denne:
- obilniny v celozrnnej podobe a všetky výrobky z nich (cestoviny, pečivo, chlieb, kus-kus a podobne)
- strukoviny
- zeleninu
- ovocie
- orechy a olejnaté semená
- kvalitné (za studena lisované – panenské) oleje
Konzumovať striedmo:
- (bio) biele mäso
- mastné morské ryby
- (bio) vajcia
- (bio, nízkotučné, kysnuté) mliečne výrobky
Nekonzumovať:
- údeniny a mäsové výrobky
- červené druhy mäsa (ak, tak maximálne 1 až 2 krát mesačne)
- mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny
- trans-tuky: napolitánky, plnené keksy, krémové zákusky, tvrdé margaríny, lacné čokolády, lacné čokoládové polevy
- všetky aromatizované, prifarbované a chemicky konzervované potraviny
- nedostatočne tepelne upravené potraviny (vajíčka namäkko, rybie sushi, tatársky biftek, majonéza a podobne)