Chutné recepty Jara Žídeka #1 (Zapekané pšeno s jablkami)

Potrebujeme:

  • 500 g pšena (lúpané proso)
  • 1l. vody
  • 2 lyžice masla
  • 2 vajcia
  • 2 vrchovaté lyžice cukru
  • 6 jabĺk
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 citrón
  • 4 lyžice medu
  • vlašské orechy

 

Postup:

Pšeno 2x sparíme – vložíme v sitku do horúcej vody, aby nebolo horké. Vyberieme, necháme vodu odkvapkať a prepláchneme vodou.

Pšeno varíme v pomere 1:2, teda keď máme 1 misku pšena, prilejeme 2 misky vody. Pridáme trošku masla a varíme cca. 15 minút.

Do misky dáme 2 žĺtka, 2 vrchovaté lyžice cukru a vyšľaháme do hustej peny. Keď sa nám cukor rozpustí, pridáme „oriešok“ masla (izbovej teploty) a zamiešame. V ďalšej miske si vyšľaháme bielka.

Olúpeme jablká a hrušku, nastrúhame, pridáme mletú škoricu, cukor a nastrúhame do zmesi kôru z dôkladne umytého citróna a zmiešame.

Keď nám uvarené (nie rozvarené!) pšeno vychladne, zmiešame ho v mise s vyšľahanými bielkami a zmesou zo žĺtkov. Prilejeme trošku javorového sirupu a dôkladne premiešame.

Vrstvu zmesi vložíme do zapekacej misy vytretej maslom, ako ďalšiu vrstvu dáme zmes zo strúhaných jabĺk so škoricou a orechmi. tento postup opakujeme. Posledná vrstva bude zvyšok pšena, na ňu dáme kúsky masla s orechmi, aby bol povrch chrumkavý. Vložíme do rúry a pečieme cca. 30 minút.

 

Prajeme dobrú chuť!

Prečítajte si tiež: Chutné recepty Jara Žídeka #2 (Jednoduchý chlieb s olivami alebo sušenými paradajkami)