Na prípravu zdravého boršcu potrebujeme:
- 3 menšie cvikly, nahrubo nastrúhané a prepláchnuté vo vode
- ½ šálky zeleru, nadrobno nakrájaného
- 1 menšiu cibuľu, nadrobno nakrájanú
- 1 menšiu mrkvu, nahrubo nastrúhanú
- 1 polievkovú lyžicu sušeného polievkového základu
- 1 polievkovú lyžicu oleja
- ½ bieleho jogurtu
- ½ sójovej smotany
- 1 čajovú lyžicu citrónovej šťavy
- 4 šálky vody
Postup
Na oleji opekáme cibuľu, zeler a mrkvu asi 4 minúty. Pridáme polievkový základ, zalejeme vodou a varíme. Keď začne vývar vrieť, pridáme cviklu a varíme ešte asi 20 minút. Medzitým si v miske zmiešame jogurt so smotanou. Uvarenú polievku rozmixujeme a pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť na teplotu primeranú na podávanie a potom pridáme smotanu zmiešanú s jogurtom. Zvyšnou smotanou ozdobíme polievku na tanieri smajlíkom, srdiečkom alebo kvetinkami.
Poznámka kuchára
Cviklu môžete pripraviť aj v rúre. Rúru predhrejte na 190 stupňov Celzia, cviklu dajte na plech, prikryte alobalom a pečte asi hodinu. Upečenú cviklu vyberte, nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte k vývaru a pokračujte podľa receptu.
Prečítajte si tiež: Varte s nami zdravo a chutne #2 (menu podľa I. Bukovského)