Recyklovať bioodpad môžete aj v paneláku

Keď prídete na návštevu k pani Nine, prvé čo vám napadne je, že má naozaj rada prírodu. Býva v priestrannom dome neďaleko centra mesta a zelene má v celom dome viac ako mnohí iní na veľkých záhradách. Jej kvetom sa skutočne darí – to vidno na prvý pohľad. A nielen kvetom. V záhrade si dopestuje krásne zdravé plody takmer všetkých druhov sezónnej zeleniny. „Každý sa ma pýta, ako to, že sa mojim rastlinkám tak darí. Pozrite sa sami – všetky moje kvetiny a plodiny sú krásne“, ukazuje nám pani Nina a vzápätí odhaľuje svoje tajomstvo: „Vidíte túto nádobu? Vyzerá ako časť nábytku, ale je to kompostér, ktorý všetok môj kuchynský bioodpad spracuje za necelý deň. Výsledkom je hnojivo, vďaka ktorému sa mojim kvetom tak darí“.

Foto: Niky Korbačková
Foto: Niky Korbačková

Pekná a najmä užitočná súčasť domácnosti

Sme prekvapení, bielu nádobu, ktorá vynikajúco zapadla do moderného interiéru, by sme na prvý pohľad v žiadnom prípade netypovali na kompostér. A mať ho v byte? Ako to, že necítime žiaden nepríjemný pach? „Ide o elektrický kompostér s technológiou Greengood, ktorá spracuje bioodpad do 24 hodín. Vlastne ani nie je čas na to, aby sa tvoril zápach“, vysvetľuje Radoslav Košík zo spoločnosti JRK Waste Management. Dozvedáme sa, že tajomstvom pozoruhodnej rýchlosti spracovania je využívanie mikroorganizmov ACIDULO, ktoré v kombinácií s vysokou teplotou, vyššou mierou salinity a kyslosti dokážu odpad veľmi rýchlo premieňať na kompost. Keďže technológia Greengood disponuje nanotechnologickými filtrami, neprodukuje škodlivé plyny.

[pull_quote_center]Neviem, či si všetci uvedomujeme, ako nesprávnym prístupom k odpadom ničíme našu planétu. Pritom stačí tak málo.[/pull_quote_center]

Foto: Niky Korbačková
Foto: Niky Korbačková

Pomáham sebe aj planéte

Stále viac ľudí si dáva pozor na to, čo jedia, čo kupujú a sami chcú aktívne prispievať nielen k tomu, aby zdravšie žili, ale aj k záchrane planéty. Bio životný štýl je jednoducho trendy. A je to aj prípad pani Niny. „Chcem žiť zdravo, ale na kompostovanie mám aj ďalší dôvod. Neviem, či si všetci uvedomujeme, ako nesprávnym prístupom k odpadom ničíme našu planétu. Pritom stačí tak málo“. V elektrickom kompostéri sa dá spracovať takmer všetok biologicky rozložiteľný odpad, ktorý vzniká v domácnosti. Zvyšky zo spracovania zeleniny, ovocia, káva, čaj, škrupiny z vajec a rovnako tak -aj keď to znie neuveriteľne – surové a varené mäso, cestoviny, omáčky, ryža, pečivo… Vzniknuté hnojivo je niečo celkom iné ako chemické hnojivá, ktoré si niektorí kupujú. Navyše – je zadarmo. „Je to taký kolobeh – takto vraciame bioodpad späť do života. To je aj motto našej firmy“, uzatvára Radoslav Košík.

[pull_quote_center]Elektrický kompostér všetok kuchynský bioodpad spracuje za necelý deň. Výsledkom je kvalitné hnojivo.[/pull_quote_center]

[dropcap type=”1″]F[/dropcap] Niky Korbačková, autorka titulnej fotografie

[dropcap type=”1″]T[/dropcap] Eva Sládková