Autosedačka pre novorodenca – ako vybrať tú správnu?

Zdroj: stock adobe

Aby mohlo vaše bábätko cestovať autom, potrebuje detskú autosedačku. Nielen kvôli bezpečnosti samotnej, ale aj kvôli platným predpisom týkajúcich sa cestnej premávky. Na jeho prvú cestu z nemocnice je vhodné pripraviť sa už v predstihu a dať si záležať pri výbere tej najvhodnejšej a najsprávnejšej. 

Na čo konkrétne sa zamerať a na čo určite nezabudnúť? V prvom rade je určite rozhodujúce, aký typ autosedačky hľadáte. Bude určená len pre novorodencov (zväčša ide o vajíčko) a bábätká, pričom keď dieťatko podrastie, kúpite väčšiu? Alebo kúpite rovno takú, ktorá bude vhodná aj pre tretiu skupinu detičiek, teda do 36 kg ich váhy? Preferujete detskú autosedačku orientovanú proti smeru jazdy alebo v smere jazdy, polohovateľnú či pevnú? S pevným isofixom, integrovaným bezpečnostným pásom v autosedačke alebo jednoduchým zapínaním na bezpečnostný pás? Budete kupovať novú alebo z druhej ruky? Všetko má svoje plus a mínusy, no svoje priority by ste mali zohľadniť pri kúpe. Nezabúdajte, že najväčšou prioritou by mala byť čo najväčšia bezpečnosť vášho bábätka.  

Detská autosedačka musí:

  • byť vhodná pre veľkosť/výšku/váhu vášho bábätka, pre novorodencov kategória 0+
  • byť správne nainštalovaná, upevnená a nastavená tak, aby vyhovovala vášmu dieťaťu
  • spĺňala európske normy (ECE R44, ECE R129).

Čo by ste si mali overiť ešte pred kúpou?

Rozhodujúca je veľkosť autosedačky, a preto je dobré vedieť, či sa zmestí aj do vášho auta. Najmä vtedy, ak nemáte jedno, ale viac detí, ktoré budete v aute voziť súčasne. Môžete požiadať predajcu, aby vám umožnil vyskúšať montáž vystaveného modelu vo vašom aute. Po kúpe detskej autosedačky je tiež dobré nechať si novú autosedačku odborne namontovať a riadiť sa pokynmi výrobcu.

Toto majte vždy na pamäti

Dlhé sedenie v detskej autosedačke nie je pre fyzický vývoj vášho dieťaťa prospešné. Preto je dôležité vybrať bábätko z autosedačky, keď vystúpite z auta, aj keď už zaspalo. Dôležité je tiež urobiť prestávku aspoň každé dve hodiny, pri niektorých typoch vajíčok je výrobcami povolená maximálne hodina. Ak budete pri inštalácii a používaní detskej autosedačky dodržiavať pokyny výrobcu, pomôžete tak zaručiť bezpečnosť svojho dieťaťa v prípade možnej dopravnej nehody.

Detské autosedačky z druhej ruky

Ak sa rozhodnete pre kúpu použitej detskej autosedačky, uistite sa, že poznáte jej históriu. Okrem toho pri kúpe zohľadnite aj tieto faktory:

  • je mladšia ako 10 rokov – skontrolujte, či je na autosedačke uvedený dátum výroby
  • nemá praskliny, veľké stopy po namáhaní alebo plesne
  • má popruhy v dobrom stave, t. j. nie sú odreté, opotrebované alebo poškodené
  • nebola „búraná“, teda účastníkom dopravnej nehody
  • spĺňa príslušné normy (zvykne byť uvedená na štítku autosedačky)
  • a či je dodávaná so všetkými časťami vrátane návodu na použitie.

Tak čo mamičky, máte už vysnívanú autosedačku pre svoju ratolesť? Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek od akéhokoľvek výrobcu, snažte sa zabezpečiť svojmu dieťatku maximálnu ochranu, ktorú si zaslúži. Lebo nikdy neviete, či to nebude práve ona, ktorá zachráni život. Kiež by vôbec nemusela.

Článok vznikol v spolupráci s portálom https://ocestnejpremavke.sk/