V ponuke sú tri jedlá
Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo, Chute regiónov a Kuchárová voľba. Kuchári sa snažia predviesť vo svojom umení, tak aby charakterizovali danú reštauráciu, s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín a mnohí využívajú aj rodinné recepty s dlhoročnou tradíciou. Návštevníci festivalu tak napríklad znovuobjavia recepty zo sladkovodných rýb, ochutnajú mäská z domáceho chovu, strukoviny pripravené ako pyré či prach z červenej repy. Zistia ako chutí tapenáda, zaúdená mušľa, amuse bouche, ibérico, hľuzovka, daniel na brusniciach, ravioli s údeným úhorom, teľací chrbát sous vide na smržovej omáčke, hokaido knedličky so sezamom, kuracia huspenina, či sedánové pyré.
V ponuke aj vidličkové – naj reštaurácie
„Prostredníctvom Zimného festivalu jedla pozývame ľudí do prestížnych slovenských reštaurácií, kde sa môžu za rozumnú cenu kvalitne najesť a ochutnať umenie najlepších kuchárov na Slovensku,“ hovorí Rado Nackin, riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku. Najlepšie festivalové reštaurácie Afrodita Chateau Čereňany, Villa Rosa v Dunajskej Strede a Fou Zoo v Bratislave, ktoré získali Zlaté vidličky a ich kuchári patria medzi gastronomickú špičku, pripravia až štvorchodové menu. Ďalšou novinkou Zimného festivalu jedla sú „Champagne POMMERY víkendy“, kedy vybrané reštaurácie budú v jednotlivých mestách podávať k menu navyše 2 poháre šumivého vína, čím sa festival stane ešte exkluzívnejší. V sprievodnom programe nájdete aj gastronomický ples na Donovaloch, ale aj špeciálny kurz varenia s dvojnásobným kuchárom roka Igorom Čehym.
Nasadnite na Gurmán busy
„Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácií. Nechýbajú však ani podniky v Modre, po tri reštaurácie nájdete aj v Piešťanoch, či Žiline. Kto má záujem môže si aj pocestovať. Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, navštíviť vinárstva, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutia so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka.
Degustácie sa dajú kúpiť už od 1. decembra a už teraz je viac ako 25 percentný nárast záujemcov. Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk, prostredníctvom ktorého bude prebiehať aj predaj poukážok, Gurman busov a darčekových poukážok.
Zoznam reštaurácií
Bratislavský kraj
AuCafe, Bratislava
Carnevalle meat restaurant and bar, Bratislava
CUBES, Hotel Aston, Bratislava
Fou Zoo – Pan Asian Restaurant, Bratislava
Green Buddha, Bratislava
Indonézska reštaurácia Makan , Bratislava
Knajpa na Dunaji
Leberfinger, Bratislava
Mlyn 108, Modra
Portofino wine & pasta bar, Bratislava
Reštaurácia Hotela pod Lipou**** , Modra
Restaurant Landsfeld, Hotel Majolika****, Modra
Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava
Wabi Sabi, Bratislava
Zylinder cafe & restaurant, Bratislava
Trnavský kraj
Le Griffon cafe & restaurant, Piešťany
STEAKPARK by Hotel Park Avenue, Piešťany
Taky’s, Hotel Galanta
THE OAK TREE RESTAURANT, Holiday Inn Trnava
Villa Rosa, Dunajská Streda
Zuckmann Villa, Piešťany
Trenčiansky kraj
Afrodita, Chateau Čereňany
Diva Restaurant pri Synagóge, Trenčín
Nitriansky kraj
Kaštieľ Mojmírovce, Hudobný salónik poľovníckej reštaurácie, Mojmírovce
Reštaurácia ROUGE, Hotel MIKADO, Nitra
Žilinský kraj
Hotel Villa Nečas, Reštaurácia Via Magna , Žilina
PALATíN Restaurant & WineBar, Bytča
Reštaurácia Hotela Dubná Skala****, Žilina
Reštaurácia HU:MAN , Žilina
Banskobystrický kraj
Grand restaurant Residence Hotel & Club****, Donovaly
Reštaurácia ROSALIA, Zámocký hotel Galicia Nueva****, Halič
Košický kraj
Caffé Yasmin, Hotel Yasmín Košice
CAMELOT steak restaurant, Košice
MONTANA Steakhouse, Hotel Yasmín, Košice
Nostalgie, Spišská Nová Ves
Pivovar HOSTINEC, Košice
Reštaurácia & penzión Baránok, Košice
Sotto Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves