Konzumujete viac vlákniny? Môžete znížiť riziko celiakie u dieťatka

Budúce mamičky, ktoré prijímajú v tehotenstve stravu s vysokým obsahom vlákniny, môžu znížiť riziko celiakie u svojich detí.

Vyplýva to z analýzy, ktorá bola zverejnená na portáli Live Science, v rámci ktorej získali informácie od viac ako 88 000 nórskych detí a ich matiek, ktoré porodili v rokoch 1999 až 2009. Matkám boli kladené otázky týkajúce sa príjmu vlákniny a lepku v 22. týždni tehotenstva a následne ich deti boli sledované zhruba 11 rokov na celiakiu. Zo záverov vyplýva, že u matiek s najvyšším príjmom vlákniny (teda viac ako 45 g denne) bola o 34 % nižšia pravdepodobnosť, že im deťom bude diagnostikovaná celiakia, v porovnaní s matkami s najnižším príjmom vlákniny (menej ako 19 g denne).Zaujímavosťou je, že pri každom 10 g zvýšení denného príjmu vlákniny matky došlo k 8 %-nému zníženiu rizika celiakie u jej dieťaťa. Príjem vlákniny z ovocia a zeleniny, a nie z obilnín, predstavoval najnižšie riziko celiakie.

Na druhej strane však treba podotknúť, že sa zároveň nenašla súvislosť medzi príjmom lepku matky a rizikom celiakie u jej dieťaťa. Celiakia je ochorenie, pri ktorom imunitný systém ľudí reaguje na glutén – bielkovinu nachádzajúcu sa v pšenici, raži a jačmeni, ktorá poškodzuje sliznicu tenkého čreva. Tento stav postihuje asi 1 zo 100 ľudí v USA a vo väčšine európskych krajín. V súčasnosti jediným spôsobom, ako je možné zvládnuť celiakiu, je vyhýbať sa potravinám obsahujúcim lepok.

Odporúča sa konzumovať 25 g vlákniny denne

Je známe, že vláknina ovplyvňuje baktérie v črevách. Vedci predpokladali, že príjem vlákniny matkou môže mať vplyv na črevnú flóru jej dieťaťa, čo môže ovplyvniť riziko celiakie. Niektoré dávnejšie štúdie skutočne zistili, že ľudia s celiakiou majú zmenený črevný mikrobióm v porovnaní s ľuďmi bez tohto ochorenia. Na preukázanie viacerých vplyvov je potrebných oveľa viac výskumov a autori plánujú uskutočniť ďalšie štúdie o tom, ako príjem vlákniny matkou ovplyvňuje črevnú flóru jej dieťaťa. V rámci spomínanej analýzy dospeli k odporúčaniu, aby tehotné ženy prijímali zhruba 25 g vlákniny denne, teda podobne, ako je to odporúčané aj pre bežnú populáciu.

Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patria hrušky, jahody, jablká, avokádo, maliny, banány, mrkva, cvikla, brokolica, kaleráb, šošovica, fazuľa, cícer, mandle a napríklad aj batáty.