Imunologické okno a prikrmovanie

Imunologické okno a prikrmovanie

Imunologické okno je obdobie v piatom až šiestom mesiaci veku dieťaťa, keď dieťa začína prijímať polotuhú stravu – potraviny s alergénmi. Význam prijímania takejto stravy spočíva vo vybudovaní si imunity, obranyschopnosti na tieto alergény.

V ranom veku dieťaťa je imunologické okno a prikrmovanie veľmi dôležité. Existujú rôzne štúdie odborníkov z lekárstva ako i potravinárstva, ktorí odporúčajú začať prikrmovanie dieťaťa v piatom až šiestom mesiaci veku dieťaťa. V tomto období dochádza k úplnej funkčnosti tráviaceho traktu človeka, v ktorom dieťa prechádza z materského mlieka na tuhšiu, respektíve polotuhú stravu. V tráviacom trakte, najmä v črevách, sa nachádzajú prirodzené, pre človeka prospešné mikroorganizmy, ktoré nám s pomocou tráviacich štiav a enzýmov pomáhajú tráviť potravu. A práve aj inou stravou než materským mliekom dodáme dojčaťu správne mikroorganizmy, ktoré vedú k správnemu prispôsobeniu tráviaceho traktu dieťaťa.

Okrem veku dojčaťa, je druhou podmienkou začiatku prikrmovania aj dostatočný stisk úst a celkový zdravotný stav dieťaťa. Keď je dojča silné a zdravé, môžeme začať prikrmovanie od piateho mesiaca.

Materské mlieko obsahuje zväčša bielkoviny ako albumíny, laktózu, vitamíny, minerálne látky a všetky potrebné látky pre vývoj dieťaťa. Jednou z dôležitých látok v materskom mlieku je vápnik, ktorý pomáha k správnemu vývinu opornej sústavy, teda kostí. Avšak v piatom mesiaci, už dieťa potrebuje aj inú stravu na správny vývoj organizmu.

Mliečnou výživou môžeme začať prikrmovanie a pomaly z časti nahrádzať materské mlieko a taktiež podávať polotuhú detskú výživu. Kravské mlieko nie je vhodnou náhradou, lebo obsahuje zväčša bielkoviny ako kazeín. Preto je potrebné vyberať mliečnu detskú výživu, ktorá je upravená pre dojčatá, čiže s väčším obsahom bielkoviny albumín, ktorá sa nachádza aj v materskom mlieku. Vyberáme aj podľa zloženia vitamínov, sacharidov a minerálnych látok.

Bielkoviny sú stavebným materiálom ľudského tela. Sacharidy, takzvané cukry, nám dodávajú energiu. Tuky tvoria zásobnú funkciu a ochrannú vnútorných orgánov. Vitamíny a minerálne látky pomáhajú pri metabolických procesoch organizmu.

Odporúčajú sa rôzne detské výživy obsahujúce najmä ovocie a zeleninu. Takouto detskou výživou by sme mali začať v piatom mesiaci veku dieťaťa. Najlepšie sú jablčno-mrkvové a podobne. Mrkva má pozitívny vplyv na vývin očí, keďže obsahuje vhodné vitamíny, ktoré nám pomáhajú na zrak. Neskôr môžeme pridávať aj mäsové výrobky, ktoré obsahujú veľa bielkovín, tieto pomáhajú pri zdravom raste dieťaťa. A okolo siedmeho mesiaca veku dieťaťa začať pridávať aj lepok, čo je cereálna bielkovina z obilia.

Pozor! Neodporúča sa prikrmovať exotickými a cudzokrajnými potravinami: morské plody a exotické ovocie. Tieto potraviny treba prvýkrát pridávať dieťaťu až po roku.

Lepok je bielkovina ktorá je v obilninách, teda aj v múke. A práve na túto bielkovinu (lepok) sú niektorí ľudia alergickí. Keď začneme pridávať približne v siedmom mesiaci dieťaťu lepkovú stravu, dieťa má tendenciu si naň privyknúť, teda získať imunitu. Dieťa si musí zvyknúť na rôzne alergény v potravinách, teda získať na ne imunitu (obranyschopnosť) a vytvoriť si správnu a funkčnú tráviacu sústavu. Tým vzniká prevencia pred alergénmi ako i inými chorobami v dospelosti človeka.

Čo sa týka detskej výživy, odporúčam kupovanú, pretože má vyvážený podiel potrebných živín ako bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerálne látky. Strava môže byť varená aj doma, ale tá nemusí obsahovať všetky potrebné živiny, teda aj prísady, ktoré dávajú potravinárske výrobne do detskej výživy. Potravinárske výrobne sa snažia vytvoriť čo najviac plnohodnotnú detskú výživu pre dieťa. Pri príprave detskej výživy doma nezabudnite ovocie a zeleninu uvariť a prepasírovať na polotuhú stravu. Sladiť môžete aj nemusíte. Dôležité je všetku stravu uvariť.

Autor: Kornel Kuvik, DiS., hygienik potravín