Detská torta musí predovšetkým dobre chutiť

Foto: www.coolinari.sk

Volá sa Miška a v jej svete hrajú hlavnú úlohu torty a iné dobroty. Snaží sa, aby jej výtvory boli exkluzívne nielen vzhľadom, ale v prvom rade svojou chuťou. Je presvedčená, že človek by sa mal vzdelávať celý život a že neexistuje nič, čo by sa nedalo naučiť a že len vďaka cieľom a novým výzvam sa môžeme posúvať vpred. Keď pečie, nevníma čas a iné povinnosti. Je to jej relax, hobby a spôsobuje jej to neuveriteľnú radosť. Pečenie spája všetko, čo má rada: chuť, krásu a zmysel pre detail.

Vyštudovala si etnológiu, ako si sa od tohto odboru dostala k pečeniu tort?

Tiež občas premýšľam, ako sa to celé udialo. Jedlu ako takému som sa začala venovať, keď môj manžel pred štyrmi rokmi založil foodblog www.coolinari. Mojim prvým receptom boli bryndzové pirohy. Až neskôr sa to celé vykryštalizovalo a tematicky sme si to podelili. Kamil varí a ja pečiem. Etnológia mi ako hobby ostala, vždy sa snažím prispievať na blog aj tradičnými receptami zo Slovenska a iných krajín. Minulý rok som si urobila cukrársky kurz.

O aké torty je najväčší záujem?

V poslednom období s radosťou sledujem, že ľuďom začalo záležať na tom, z čoho je vyrobená ich torta. Viac im záleží na kvalitných surovinách, sezónnosti a myslím, že to je merítkom pri ich výbere. Trendom sú určite živé a sušené jedlé kvety, lyofilizované ovocie alebo francúzska cukrovinka macarons. Konečnú úpravu torty si vyberá každý podľa vlastného vkusu. Či už je nahá, polonahá, obaľovaná krémom alebo potiahnutá fondánom či polevou mirror. U mňa sa najviac osvedčili torty poťahované smotanovými krémami, dozdobené makrónkami. S fondánom nepracujem, lebo ho sama nejem.

Využívaš pri výzdobe jedlé kvety – pestuješ si ich sama?
Áno, vždy keď je to možné a je ich sezóna. Torta alebo koláč vyzerá s takým zdobením sviežo a omnoho príťažlivejšie. Pestujem ich od semiačka, a aj keď je to dosť prácne, mám v tom veľkú záľubu. Jedlé kvety sa dajú aj zakúpiť, samozrejme.

Aké sú dnes trendy v detských tortách?
Myslím si, že v detských tortách ešte stále prevláda výroba poťahovaných tort s modelovanými rozprávkovými postavičkami. Nie je ale pravidlom, že detská torta sa rovná modelovacia hmota. Existuje pestrá škála možností, farbív (aj prírodných) a dekorácií, ktoré svojou jedinečnosťou dieťa očaria. Napríklad začiatkom apríla som piekla tortu pre známych a ich 5 ročného synčeka, ktorý mal jasnú požiadavku na svoju narodeninovú tortu: kopec ovocia a veľa, veľa macarons. Detská torta musí predovšetkým dobre chutiť. Ja vnímam momentálny trend v detských tortách predovšetkým v čerstvosti a kvalitných surovinách.

Nechajú si klienti poradiť alebo majú jasnú predstavu, čo chcú?
Je to rôzne. Väčšinou si ale nechajú poradiť. Hlavne čo sa týka kombinácií krémov a korpusov. Často sa mi stáva, že celé zdobenie nechajú na mňa a ja sa môžem vyšantiť. Snažím sa, aby bola každá jedinečná, iná a niečím zaujímavá.

Dnes je trendy zdravé pečenie – špaldová múka, raw… Máš aj takéto objednávky?

Nie. A ani sa prioritne takýmto receptom nevenujem. Samozrejme, že aj na našej stránke sa nachádza niekoľko „zdravších“ receptov a špaldovým chlebom nepohrdnem. Ale priznám sa, že tento trend nie je úplne moja šálka kávy, hlavne čo sa týka tort. Torta je dezert na špeciálnu príležitosť. Nejeme ju každý deň. A práve pri nej si človek môže dopriať. A nejde len o bielu múku, cukor, ale aj o smotanu, mascarpone, bielu a mliečnu čokoládu, maslo… Nič z toho nepatrí vo veľkých množstvách k zdravým potravinám. Ak sa ale riadime heslom: „všetko s mierou“, je to ok.

Pečieš aj iné sladkosti okrem tort?

Pečiem toho celkom dosť. Najčastejšie ale cupcakes, macarons, cheesecakes, tartlets, suché pečivo a úplne najradšej čokoľvek z kysnutého cesta.

Čo sladké by si zaneprázdneným mamičkám odporučila na detskú párty? Aby to bolo zároveň aj zaujímavé a originálne?

To závisí od mnohých vecí. Ja si myslím, že k najjednoduchším koláčikom patria práve cupcakes. Sú to mini tortičky, ktoré netreba krájať a do ich vyzdobovania môžete ľahko zapojiť aj deti. Je to zábava, najmä ak im prichystáte rôzne posýpky ako oriešky, nasekanú čokoládu, čerstvé ovocie a pod. Mojej neteri každý rok organizujem narodeninovú párty a tá si už pol roka dopredu objednáva makrónky. Tony makróniek. Tie patria k náročnejším cukrovinkám na prípravu, ale žiadne dieťa nimi nepohrdne.

Ktorá torta alebo zákusok je tvoj obľúbený?
Tak to je ťažká otázka, pretože ja zbožňujem sladké. Ale asi najviac zo všetkého veterník s karamelovou polevou. Ten by som si dala aj o polnoci.

Kto je tvoj najväčší kritik?
Svojim najväčším kritikom som asi ja, lebo som perfekcionalista. A samozrejme môj manžel. Keďže moje torty a koláče fotí, musia vyzerať dokonale. Ani neviem spočítať, koľko receptov sa kvôli fotkám nedostalo na blog alebo som ich musela upiecť na niekoľkokrát.

Kde čerpáš inšpiráciu?
Všade, kde sa dá. Cukrárčina momentálne zažíva obrovský boom. Vo svete je veľa vynikajúcich cukrárov, ktorými sa inšpirujem a sledujem ich sociálne siete.

Cukrárkou nie si na plný úväzok, kedy si nájdeš čas na pečenie?
Cez deň chodím do práce, po večeroch vypekám. Najmä cez víkend je to náročné, keď súčasne pripravujem recepty na blog aj torty. Je to veľmi náročná práca, ale kým ma to baví, dokážem oželieť pár hodín spánku.

Recepty na Miškine torty a iné sladkosti nájdete na www.coolinari.sk. Viac fotiek týchto nádherných tortičiek si môžete pozrieť na Exkluzívne torty.

Autor: Nikela