Čo mám jesť a piť pri dojčení?

Doktor Igor Bukovský radí

V období dojčenia je vhodné zvýšiť energetický príjem asi o 2000 až 2400 kJ za deň, ale pozor! Nemalo by to byť hocijakých 2000 kilojaoulov. Vaše telo potrebuje viac vitamínov, minerálov a rôznych antioxidantov – takže nie je veľmi rozumné zvýšiť kalorický príjem slaninou alebo horalkami. Sladkosti, jedlá z bielej múky, alebo potraviny s veľkým obsahom tuku, vám nielenže potrebné látky neposkytnú, ale budú vás o ne dokonca okrádať: nadmerný príjem cukrov, bielej múky a bielej ryže napríklad znižuje v krvi hladinu niektorých vitamínov B a nadváha zase znižuje v krvi koncentráciu vitamínov D,E a A.

Čo áno a čo nie?

Konzumovať denne:

  • obilniny v celozrnnej podobe a všetky výrobky z nich (cestoviny, pečivo, chlieb, kus-kus a podobne)
  • strukoviny
  • zeleninu
  • ovocie
  • orechy a olejnaté semená
  • kvalitné (za studena lisované – panenské) oleje

Konzumovať striedmo:

  • (bio) biele mäso
  • mastné morské ryby
  • (bio) vajcia
  • (bio, nízkotučné, kysnuté) mliečne výrobky

Nekonzumovať:

  • údeniny a mäsové výrobky
  • červené druhy mäsa (ak, tak maximálne 1 až 2 krát mesačne)
  • mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny
  • trans-tuky: napolitánky, plnené keksy, krémové zákusky, tvrdé margaríny, lacné čokolády, lacné čokoládové polevy
  • všetky aromatizované, prifarbované a chemicky konzervované potraviny
  • nedostatočne tepelne upravené potraviny (vajíčka namäkko, rybie sushi, tatársky biftek, majonéza a podobne)