Majte pod kontrolou vypadávanie vlasov po pôrode

Obrázok od Engin Akyurt z Pixabay

Vaše vlasy odrazu vypadávajú v zhlukoch a vy začínate panikáriť. Nerobte to, pretože vypadávanie vlasov po tehotenstve je celkom bežné. Dobrou správou je, že vypadávanie môžete spomaliť a dokonca aj v maximálne miere obmedziť.

Čo je príčinou?

Ženské telo zažíva počas tehotenstva prudký nárast hladiny hormónov estrogénu a progesterónu, ktoré spôsobujú, že vlasy zostávajú v pokračujúcom štádiu rastu a vytvárajú hustejšie a lesklejšie vlákna. Po pôrode sa však hladina hormónov ustáli, vlasy zostávajú v tejto pokojnej fáze približne tri mesiace, následne začnú vypadávať a začínajú rásť nanovo.

Koľko straty je ešte v poriadku?

Ak na vankúši nachádzate nadbytok prameňov alebo upchávate odtok zo sprchovacieho kúta, nevenujete tomu zvýšenú pozornosť. Bežná žena, ktorá ešte nemala dieťa, stráca asi 80 vlasov denne. A na porovnanie – čerstvá mamička ich stratí asi 400 denne. Do šiestich mesiacov po pôrode by sa mala strata vlasov spomaliť na hodnoty pred tehotenstvom. Ak však máte pocit, že vlasov strácate viac, môžu byť za tým aj iné zdravotné problémy, napríklad ochorenie štítnej žľazy. Poraďte sa so svojím lekárom.

Ako si môžete pomôcť

Starostlivosť o novorodenca je stresujúca a vyčerpávajúca. Začnite tým, že si zaistíte normálnu hladinu cukru v krvi, železa, zinku a vitamínu D. Spravte maximum pre to, aby ste v čo najväčšej miere minimalizovali stres. Doprajte si zdravú stravu s dostatkom bielkovín na podporu rastu vlasov a nebojte sa ani špeciálneho vyživujúceho šampónu. Aj keď sa donedávna tvrdilo, že frekvencia umývania vlasov ovplyvňuje ich kvalitu, nie je tomu tak, pretože nevplýva na množstvo stratených vlasov. Ak sú vlasy pripravené padať, tak padnú.

Aby ste mali obraz o sebe a svojom zdraví, podrobte sa detailnému krvnému testu, ktorý by mal odhaliť nedostatok niektorých látok alebo zníženú či zvýšenú funkciu štítnej žľazy. Pokiaľ sa potvrdí, že krvné výsledky máte v poriadku (v norme), zvážte rozhovor s dermatológom alebo lekárom špecialistom. Jestvuje niekoľko možností terapie, vrátane preparátov a liekov na zníženie zápalu v okolí vlasových folikulov či laser, ktorý môže stimulovať rast nových vlasov.

Zrátané a „vyčesané“

Vlasy sú korunou krásy každej ženy a je pochopiteľné, že ich stratu vníma mnoho z nás veľmi citlivo. Netreba však podliehať panike a riešiť situáciu za pochodu. Neraz sú prípady, kedy sú miesta po vypadnutí vlasov viditeľné, čo sa dá vyriešiť čiapkou, klobúkom, šatkou, ale aj napríklad príčeskom. Je to akási daň za deti, ale čo by sme pre ne nespravili?