Mliečne poklady plné vitamínov – poznáte rozdiel medzi kefírom, cmarom a bifidovým mliekom?

Kyslomliečne výrobky obsahujú veľké množstvo výživných látok s blahodarným účinkom na ľudský organizmus a navyše sú ľahko stráviteľné. Sú zásobárňou vápnika, horčíka, zinku, ale aj minerálnych látok.

Image by Kristina Zaturovska from Pixabay

Kyslomliečne výrobky vo všeobecnosti pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru a sú nenahraditeľné vo chvíli, keď sa v tráviacom trakte naruší rovnováha baktérií, napr. po liečbe antibiotikami. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme. Kyslomliečne výrobky majú v dnešnej dobe vysokú hodnotu.

Produkty s probiotikami sú dôležitou funkčnou potravinou, pretože obsahujú probiotické mikroorganizmy, ktoré v tráviacom trakte napomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Odborníci zistili, že pravidelná konzumácia kyslomliečnych výrobkov môže zdvihnúť náladu, utlmiť depresie, až dokonca spomaliť starnutie.

Aminokyselina tryptofan, ktorá sa nachádza v kyslomliečnych výrobkoch, totiž pôsobí antidepresívne. K zníženiu hladiny cholesterolu v krvi môžu priaznivo prispieť nízkotučné kyslomliečne výrobky, ktoré sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, vďaka ich ľahkej stráviteľnosti.

Kefír

Kefír je kyslomliečny výrobok charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn rastúcich v špecifických podmienkach, pričom kefírové zrná obsahujú kvasinky fermentujúce laktózu. Pri jeho výrobe dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Kefír bol v minulosti mierne perlivý s istým obsahom alkoholu. Táto pôvodná receptúra sa ešte stále dodržiava na Kaukaze, kde ho horskí pastieri pijú už viac ako 5 000 rokov! Na Kaukaze veria, že pravidelným pitím kefíra získajú dlhovekosť. V Ázii používajú na výrobu kefíru aj kobylie alebo ťavie mlieko.

Cmar

Cmar je tekutý mliečny výrobok, ktorý vzniká pri výrobe masla z mlieka, z čoho je odvodený aj jeho anglický názov buttermilk (v doslovnom preklade maslo a mlieko). Cmar má nízky obsah kalórií, a preto je vhodný pri redukčných diétach. Obsahuje vysoko kvalitný proteín, ktorý má pozitívny vplyv na rast svalov. Okrem toho je kalciovou bombou.

Bifidové mlieko

Bifidové mlieka majú špeciálne postavenie v kyslomliečnych produktoch. Okrem probiotických látok obsahujú aj vlákninu. Bifidové mlieka patria medzi funkčné potraviny, vznikajúce cieleným kvasením mlieka a pridaním mliekarenských kultúr.

Bifidus je vitamínová bomba, ktorá svojim vysokým podielom bifidovej kultúry napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a navyše aj príjemne zasýti. Bifidus drink ako napr. od Hriňovskej mliekarne Koliba, vás dobije potrebnou energiou a nájdete ho v dvoch príchutiach, a to lesné ovocie a jahoda/kiwi.

Práve kyslomliečne produkty sú tou správnou voľbou pre človeka nielen pre pozitívne zdravotné účinky, ale najmä pre nezameniteľnú chuť kefíru, cmaru, či bifidového mlieka.