Trpíte tehotenskou anémiou?

Autor: MUDr. Tímea Lazárová

Chudokrvnosť (anémia) ako chorobný stav je spôsobená znížením koncentrácie hemoglobínu v krvi. Hemoglobín je červené krvné farbivo zložené z bielkoviny – globínu a porfyrínu – hému, ktorý viaže železo. Železo dokáže reverzibilne viazať kyslík. Hemoglobín obsiahnutý v erytrocytoch (červených krvinkách) takto prenáša kyslík ku každej bunke v našom tele.

V tehotenstve je anémia jednou z najčastejších diagnóz, vo svete je 50 % gravidných postihnutých anémiou, hlavne z nedostatočného príjmu železa. Treba však odlišovať tzv. fyziologickú anémiu, ktorá vzniká zriedením hemoglobínu pri zvýšení množstva krvnej plazmy, a to je v gravidite normálny jav. Rozhodnutie o chorobnom stave je potom v rukách lekára v závislosti od klinických prejavov a laboratórneho nálezu.

Existuje veľmi veľa príčin chudokrvnosti. V tehotenstve a aj u netehotných sa najčastejšie vyskytuje sideropenická anémia, teda anémia z nedostatku železa.

Sideropenická anémia

Ak sú znížené zásoby železa v tele mamičky, k tkanivám sa nedostáva dostatok kyslíka a môže byť ohrozený plod, aj ona sama.

Prejavy

U mamičky sa chudokrvnosť môže prejavovať ako slabosť, únava, búšenie srdca, bolesti hlavy, zápal jazyka a ústnych kútikov, lámavosť nechtov, ale aj znížená imunita. Plod je ohrozený poruchou rastu, zníženou pôrodnou hmotnosťou, chybným vývojom tráviaceho traktu, neuromuskulárneho systému, epitelového tkaniva, atď. Pri ťažkých formách hrozí až potrat, predčasný pôrod.

Laboratórny nález

Pri podozrení na anémiu lekár mamičke odoberie krv a pošle do laboratória na vyšetrenie krvného obrazu, koagulácie a biochémie. U tehotných sa tieto vyšetrenia vykonávajú aj preventívne, takže sa mamička nemusí obávať, že by sa u nej prípadná chudokrvnosť nezistila a nezačala liečiť včas.

Hlavným kritériom pre diagnózu anémie je znížená koncentrácia hemoglobínu. Za patológiu sa podľa WHO považuje v prvom a treťom trimestri hemoglobín pod 110 g/l a v druhom trimestri pod 104 g/l. Keďže každé laboratórium má iné referenčné hodnoty, tieto koncentrácie sa môžu mierne líšiť podľa toho, v ktorom laboratóriu sa vzorka krvi vyšetruje. Okrem hemoglobínu upozorňujú na sideropenickú anémiu aj iné parametre. Napríklad znížený hematokrit (HCT), znížený počet červených krviniek (RBC). Na rozdiel od netehotných, u ktorých sú pri tomto ochorení červené krvinky menšie, v tehotenstve sú zväčšené a podľa tohto parametra (MCV) sa nedá orientovať. Poklesnuté je sérové železo (Fe) aj feritín, ktorý nám hovorí o zásobách železa. Lekár môže v rámci diferenciálnej diagnózy rozhodnúť aj o zhotovení náteru krvi alebo kostnej drene, aby zistil, či sa všetky krvinky správne vyvíjajú a či nemajú nejaké morfologické zmeny. Môže dať vyšetriť hodnoty retikulocytov ako mladších foriem červených krviniek a mnoho ďalších parametrov.

Terapia

Železo sa vstrebáva v dvanástorníku s pomocou vitamínu B12 a tzv. Intrinsic faktoru tvoreného v žalúdku. Denná potreba železa v tehotenstve je 30 mg. Jeho vstrebávaniu napomáha vitamín C, naopak horšie sa vstrebáva pri súčasnom požití kávy, mlieka, čaju. V prípade ľahkej anémie sa odporúča strava s vysokým obsahom železa. Najviac železa je v hovädzom mäse, pečeni, jahňacine, divine, strukovinách. Obsahujú ho aj vajíčka, bravčové mäso a ryby, listová zelenina, pečivo, riasy, atď. Poprípade sa podáva železo v tabletkovej forme. Existujú rôzne preparáty, pri diagnostikovanej anémii sú vhodné tie na lekársky predpis. Je vhodné užívať spolu so železom aj kyselinu listovú, lebo tá je potrebná pri zvýšenej tvorbe červených krviniek. Ak je železo v tabletkovej forme neúčinné, napríklad sa zle vstrebáva pre ochorenia žalúdka a tráviaceho traktu, alebo ho pacientka netoleruje, podáva sa injekčne do svalu alebo v infúzii. Pri ťažších formách môže byť indikovaná aj transfúzia krvi.

Iné druhy anémie

Anémia vzniká pri zníženej tvorbe, nesprávnej tvorbe alebo zvýšenom zániku červených krviniek. Znížená tvorba erytrocytov je pri nedostatku stavebných materiálov, najčastejšie spomínaného železa, ďalej vitamínu B12, ale aj pri útlme kostnej drene z rôznych príčin, napríklad nádorové ochorenia, infekcie. Nesprávnu tvorbu predstavujú rôzne vrodené ochorenia, napríklad kosáčikovitá anémia, talasémia, poruchy enzýmov v červených krvinkách. Červené krvinky zvýšene zanikajú, ak sa proti nim tvoria protilátky, napríklad pri ITP, autoimúnnych hemolytických anémiách.

Liečba pri rôznych druhoch anémie je podľa príčiny, teda liečba základného ochorenia a symptomatická, teda podávanie krvnej transfúzie, ak je indikovaná.

Všeobecne pri normálnom priebehu tehotenstva sa odporúča železo prijímať len stravou. Je potrebné dbať na to, aby boli v jedle obsiahnuté všetky potrebné minerály a vitamíny. V prípade patologickej anémie je treba situáciu brať vážne, užívať predpísanú terapiu a predísť tak vážnejším komplikáciám.