Ak chceme, aby naše dieťa prirodzene inklinovalo k zdravým potravinám, mali by sme ho s nimi začať postupne zoznamovať. Od ukončeného 4. mesiaca do jedálneho lístka bábätiek začínajú pribúdať príkrmy. Pozornosť by sme mali upriamiť na zeleninu a ovocie, ktoré rastie v našich zemepisných šírkach, ako sú napríklad hruška, jablko, mrkva, či zemiaky. Netreba zabudnúť na bojovníka proti alergii – špaldu. Je výborným zdrojom vlákniny a sacharidov, ktoré stimulujú imunitný systém. Okrem toho je ľahko stráviteľná, čo je pre malé bábätká mimoriadne dôležité.
Keď už deti porastú sortiment chutí sa rozšíri a od 12. mesiacov pribúdajú ďalšie užitočné potraviny. Obľúbenými sú najmä zeleninové kaše a môžeme ich doplniť aj prosom a quinoou. Práve táto neobvykle komplexná potravina si získava verných fanúšikov, pretože jej zrniečka sú plné bielkovín bez lepku a cholesterolu a obsahuje všetkých 9 esenciálnych kyselín.
Možností a kombinácií je veľa. Vhodným výberom základných potravín, s ktorými sa deti zoznámia v útlom veku im rodičia urobia veľkú službu. A možno quinoa, alebo špalda pribudne aj na stôl dospelých členov rodiny.