Probiotiká a čo o nich (ne)vieme

Väčšine z nás pri slove baktérie napadnú v prvom rade negatívne asociácie – choroby, špina, pokazené jedlo a podobne. To je však len jedna stránka sveta mikroorganizmov. V prírode sa vyskytujú aj rôzne druhy neškodných, či dokonca užitočných baktérií, z ktorých mnohé prirodzene osídľujú aj ľudské telo.

Prirodzená ochrana tela

Ľudský tráviaci trakt je osídlený stovkami biliónov baktérií rôznych druhov. Keďže silne kyslé prostredie žalúdka väčšine baktérií rast neumožňuje, ich koncentrácia sa zväčšuje v tenkom čreve a najväčšia časť je lokalizovaná v hrubom čreve. Táto telu vlastná mikroflóra zohráva dôležitú úlohu pri trávení, vstrebávaní a metabolizme jednotlivých zložiek potravy. Priateľské baktérie majú zároveň významný bariérový efekt – pomáhajú chrániť svoje „domáce“ prostredie, teda ľudský organizmus, pred premnožením škodlivých (patogénnych) baktérií, a to prostredníctvom rôznych mechanizmov: súťažia s nimi o dostupné živiny, eliminujú toxíny, podporujú rozvoj špecifickej imunity organizmu, atď. Pomáhajú nám tak udržať potrebnú rovnováhu, či dokonca prispievajú k tvorbe niektorých vitamínov.

Pozitíva probiotík

Pri nedodržaní zásad správnej životosprávy, nevhodnom stravovaní, zvýšenom strese, ale aj užívaní antibiotík môže dochádzať k narušeniu prirodzenej rovnováhy črevnej mikroflóry v prospech patogénnych baktérií. Dôsledkom môžu byť napríklad poruchy trávenia a oslabenie imunitnej odpovede organizmu. V takýchto prípadoch možno obnove prirodzenej mikroflóry napomôcť príjmom živých mikroorganizmov v tzv. probiotických potravinách, prípadne výživových doplnkoch alebo liekoch.

Probiotiká majú široké spektrum pozitívnych účinkov. Medzi najznámejšie a najlepšie preskúmané patria:

  • ochrana pred premnožením patogénnych baktérií
  • pôsobenie pri poruchách trávenia (napr. hnačka, nadúvanie, zápcha, syndróm dráždivého čreva)
  • pôsobenie pri hnačkách spojených s používaním antibiotík
  • pôsobenie pri urovaginálnych infekciách
  • uľahčenie trávenia laktózy pri laktózovej intolerancii
  • syntéza niektorých vitamínov skupiny B