Marcel Ihnačák varí synovi do zelena

"Svojmu synovi sa snažím variť to, na čo má akurát chuť. Zbožňuje hlavne zelené jedlá ako je hrášok, cuketa či fazuľové struky," hovorí Marcel Ihnačák, špičkový kuchár, z televíznych reklám známy československý duelista - šoumen, pohoďák. Je radosť s ním sa rozprávať a asi aj byť jeho synom. Z hlasu cítiť lásku k dobrému kvalitnému jedlu a hlavne obrovskú radosť z jeho prípravy.

Syna učím mať rád bylinky

„Syn má najradšej krémové „zelené“ polievky, ale aj rizoto na taliansky spôsob. Snažím sa ho priviesť aj k rôznym bylinám, keďže som zástupcom teórie, že v každom jedle by sa mala nachádzať aspoň jedna bylinka. Deťom to niekedy prekáža, pretože také oregano alebo mäta majú veľmi intenzívnu vôňu.“

Ideálne detské obedové menu by malo podľa Marcela vyzerať podobne ako pre dospelého človeka, teda malo by sa skladať z polievky, hlavného jedla a dezertu. Vďačnými detskými polievkami sú všetky krémové polievky alebo vývar. Čo sa týka hlavného jedla, veľmi dobré je kuracie alebo morčacie mäso. Málo detí by si pochutilo na surových, krvavých steakoch, takže mäsko treba radšej lepšie prepiecť. „Dobré sú napríklad aj cestoviny s hráškom, kuracím mäsom a smotanou. Ako nápoj je vhodný čaj, v zime teplý a v lete studený. V dnešnej dobe by ste mali nájsť detské menu v každej dobrej reštaurácií. Mrzí ma však, že hlavne na východnom Slovensku to prevádzky vnímajú trochu inak, a najmenším ponúkajú „nechutné“ jedlá ako je vyprážaný syr, zemiakové krokety či hranolky, čo so zdravou výživou nemajú nič spoločné,“ dopĺňa Marcel Ihančák a odporúča, aby sme deti viedli k vareniu, pretože raz dospejú a budú potrebovať základ určitého životného štýlu a nebudú sa môcť spoliehať len na to, že sa dobre vydajú alebo oženia a že niekto bude robiť za nich. „Dajte deťom dobré základy, vhoďte ich do kuchyne a neučte ich vnímať, že varenie je súčasť života.“

10258649_718194298245084_4519008886971033019_o

Niečo pre malých maškrtníkov:

PANNA COTTA S POMARANČOM

[quote_box_center]

50 ml mlieka

350 ml šľahačkovej smotany

40 g cukru

1 vanilkový struk

2 plátky želatíny

4 pomaranče

čerstvá mäta na ozdobenie

V hrnci zohrejeme mlieko so smotanou, cukrom a vanilkou. Tesne predtým, ako chutná zmeska začne vrieť, vypneme oheň. Vmiešame napučanú želatínu. Touto zmesou naplníme formičky a odložíme do chladničky na tri hodiny, alebo kým hmota nestuhne. Pred podávaním formičky vyklopíme na tanier.

Pomaranče nakrájame ostrým nožom tak, aby nám nezostala ani stopa po bielej blanke, a aby si zachovali okrúhly tvar. Potom z nich vykrojíme pekné mesiačiky bez vnútorných blaniek. Zo zvyškov vytlačíme šťavu priamo na mesiačiky. Podávame spolu s panna cottou, ozdobené lístkami z čerstvej mäty.

[/quote_box_center]

[dropcap type=“1″]F[/dropcap] archív Gurman na Slovensku

[dropcap type=“1″]T[/dropcap] Barbora Žiačiková ml.