Pôvodne chceli vyrábať štrúdle, chvíľu sa venovali aj úplne inému druhu podnikania. Podnikateľský zámer im však nevyšiel, a tak sa preorientovali na pirohy. Dnes prichádzajú aj na západné Slovensko. Príbeh obľúbených pirohov z Uliča je príbehom dvoch sestier z malej obce Ulič na východnom Slovensku.
Sestry Anna Kušnírová a Nadežda Kovaľová, zakladateľky firmy HANY ULIČ, začali vyrábať pirohy podľa tradičnej receptúry ich mamy pred viac ako 10 rokmi. Najprv spracovávali len niekoľko kíl múky denne, dnes produkujú mesačne tony pirohov.
Najvychytenejšie pirohy
Či už na sladko, alebo na slano – pirohy z Uliča sú dobre známe labužníkom nielen na východe Slovenska, ale aj na Orave, v Martine či Bojniciach. Od októbra prichádzajú aj na západné Slovensko s foodtruckom Piroháč. Nápad, priniesť uličské pirohy bližšie k ľuďom sa zrodil v hlave Vladimíra Hirka a Mareka Baloga, ktorí sa rozhodli nadviazať spoluprácu so sestrami z firmy HANY ULIČ. „Pirohy sú jedinečné a zároveň chutia – nielen v slogane – ako od babičky. A preto sme ich chceli priblížiť aj konzumentom na západnom Slovensku. Preto foodtruck Piroháč, aby sa pirohy mohli stať obľúbeným jedlom na rôznych gastro festivaloch. Radi by sme však nechali pirohy ochutnať aj po obciach a tak pripravujeme víkendové výlety nášho Piroháča po západnom Slovensku“,prezradil nám Vladimír Hirka.
Foodtruck Piroháč sa rozhodli aj symbolicky pokrstiť. Krstným otcom nemohol byť nikto iný ako Milan „Junior“ Zimnýkoval. „Zo srdca vám ďakujem, za to, že som sa mohol vďaka týmto uličským pirohom nachvíľu vrátiť do detstva. Prajem nech sú obľúbené, a nech idú bez nehody všade tam, kde sú ľudia hladní a milí, a tam kde ocenia túto tradíciu,“ želá hrdý krstný tata Junior.
Desať rokov oblízaných prstov
„Už vyše desať rokov vám prinášame tie najlepšie pirohy, po ktorých si každý oblizuje prsty“, hovoria sestry Naďa a Anka, zakladateľky spoločnosti HANY ULIČ.„Pôvodne sme mali zámer vyrábať štrúdle. Nakoniec sme skončili pri pirohoch. Nebolo to však také jednoduché, ako to vyzerá. Istý čas sme sa dokonca venovali úplne inému druhu podnikania – obťahovaniu volantov do automobilov kožou. Pol roka sme zamestnávali desať žien, ale náš podnikateľský zámer nevyšiel – prišla kríza.“ Spomína na podnikateľské začiatky Anna Kušnírová.
A tak sa preorientovali na pirohy. Zriadenie prevádzky si vyžadovalo značné investície do zariadenia. Na úvod si preto nakúpili iba tably na cesto, valčeky a pustili sa do ručnej výroby.
„Boli sme sa pozrieť aj na Ukrajine, aby sme vedeli, ako chutia pirohy vyrábané v Krivom Rogu. Prvé formy na vykrajovanie a lepenie pirohov, ktoré sme si dali vyrobiť podľa ich vzoru, nezodpovedali našim predstavám – pirohy boli veľké ako lopúchy. Postupne sme sa dopracovali k takým, ktoré zodpovedajú našim požiadavkám,“ zaspomínala na začiatky Anka Kušnírová.
Plno rôznych plniek
Od čoho však neupustili, je pôvodná receptúra cesta. „Každý región ma odlišnosti a od dediny k dedine sa pirohy pripravujú inak. My robíme cesto hrubšie, presne také, aké robila kedysi naša mama,“ uviedla pani Kovaľová. Na začiatku spracovávalo desať žien desať kilogramov múky denne. Od prípravy cesta až po rozvoz robili všetko ručne. Neskôr kúpili technológie,
ktoré urýchlili proces výroby. Zakúpili aj prístroj na lepenie pirohov, ktorý sa však neujal, a aby nešli s kvalitou dole, vrátili sa k ručnému lepeniu, ktoré praktizujú dodnes. V začiatkoch denne spracovali približne 10 kilogramov múky. Keď zistili, že pirohy idú na odbyt, postupne zvyšovali produkciu.
„Vyrábame klasické domáce pirohy a tatarčané pirohy z pohánkovej múky, tiež pirohy zo zemiakového cesta na pečenie. Pirohy plníme rôznymi plnkami – zemiakovou, kapustovou, zemiakovo-kapustovou, zemiakovo-bryndzovou, zemiakovo-syrovou, tvarohovou, tiež slivkovým lekvárom a džemom. Robíme aj pelmene – ruské pirohy plnené mäsom. V ponuke máme aj knedličky zo zemiakového cesta plnené mäsom, špenátom, slivkami a marhuľami,“ priblížila A. Kušnírová výrobný program.
Kúsok zdravia na tanieri
Špecialitou pirohov z Uliča sú tatarčané pirohy, ktorých základom je zdravá pohánková múka. Pohánka, ako diétna, ľahko stráviteľná obilnina zasýti a pôsobí priaznivo na náš organizmus. Dnes sú tatarčané pirohy veľmi žiadané. „U nás sa spájajú s biedou v minulosti. Ak už nebolo dostatok bielej múky, siahli sme po pohánkovej a z nej sa pirohy robili. Len čo pominula chudoba a bolo dosť bielej múky, na pohánkovú sa rýchlo zabudlo,“ vysvetľuje pani Anna. Dnes je však situácia opäť iná a tatarčané pirohy z pohánkovej múky sú veľmi obľúbené a berú sa ako zdravé jedlo.
„Sme hrdí na naše domáce recepty, vďaka ktorým sú naše pirohy naozaj jedinečné. Záleží nám na tom, aby sme si každý deň pripomínali našu tradíciu a zdokonaľovali chute. Všetko robíme kvalitne a poctivo, pretože poctivé potraviny a lahodná chuť sú známkou našej kvality. Ochutnajte naše domáce pirohy a uvidíte, že sú naozaj dokonalé,“ dodáva pani Anka.
Aj pre celiatikov
Tešíť sa na pirohy môžu aj tí, ktorí majú beplepkovú diétu. Piroháči plánujú zaradiť do ponuky aj ich bezlepkovú verziu.
Pirohy si môžete objednať aj na donášku domov prostredníctvom web stránky www.pirohac.sk.