Keď už mliečko nestačí…

V prvých mesiacoch to má mamička jasné. V súvislosti s výživou svojho dieťaťa nepotrebuje zapájať veľkú fantáziu, pretože celodennú stravu zastúpi v plnej miere mlieko. Najlepšie materské, ktoré zároveň posilňuje imunitu dieťatka. Ale aj umelé náhradné mlieka zabezpečujú prísun všetkých výživných látok do organizmu. Keď sa však vek dieťaťa prehupne cez prvý polrok, je čas zvykať ho na tuhšiu stravu a kúpiť plastovú lyžičku i sadu misiek s obrázkami. Zapĺňať vhodnými pokrmami sa budú čoraz častejšie.

Dieťaťu odkázanému na umelú výživu však treba spestriť jedálniček už od štvrtého až piateho mesiaca života. Skôr pridávať nemliečnu stravu odborníci na výživu detí neodporúčajú, pretože zaťažuje obličky a tráviaci systém maličkého. A dokonca podávanie niektorých druhov ovocia malému dieťaťu s krehkým organizmom predstavuje riziko zhoršenia absorpčných vlastností hrubého čreva a logicky aj oslabenie nezrelého imunitného systému.

Zelenina na tanieri

Je nutrične vysoko kvalitná, plná vitamínov a pre obsah buničiny uľahčuje trávenie. Správne upravená čerstvá zelenina je nepopierateľne výborným doplnkom stravy dojčaťa. Napríklad varená mrkva je účinnou prevenciou pred hnačkou. Zelenina je vhodnou stravou aj pre dieťa, ktoré má menšie črevné ťažkosti, pretože systém nezaťažuje. Aj keď dieťa môže spočiatku na nové chute reagovať odmietavo, nesnažme sa jedlá dochucovať, čoskoro si určite zvykne. Začať môžeme zeleninovými vývarmi zo zemiakov, mrkvy a petržlenu a neskôr pridať rozmixované hašé z tekvice, kalerábu, špenátu, zeleného hrášku či zo sladkého zemiaka, ktorý môžeme uvariť či upiecť nasucho a olúpaný roztlačiť vidličkou. Karfiol, kaleráb a brokolicu, ktoré zvyknú nafukovať, zaradíme až v ôsmom mesiaci.

shutterstock_174965129 - kópia

Spoľahnime sa na avokádo

Olovrant či desiata sa môže niesť v ovocnom opojení. Deti skutočne milujú nastrúhané jablko, ktoré je prirodzene sladké, je to pre ne vítaná zmena. Rovnako sú nadšené z roztlačeného banánu, ktorý však nepatrí do stravy detí s atopickým ekzémom. Môžeme to skúšať aj s broskyňami, nektárinkami, marhuľami či hruškami a prípadne s čučoriedkami, na ostatné bobuľovité druhy radšej zabudnime. Benjamínkom v zozname je avokádo, ktoré bolo v živote predošlých generácií ešte veľkou neznámou. Tento exotický druh ovocia je bohatý na vitamíny a minerály, ľahko stráviteľný a neobsahuje alergény. Popučenú dužinu môžeme zmiešať s trochou vody alebo skombinovať s banánom. Opatrnosť sa vždy vypláca. Preto v prvých dňoch, keď s ovocím len začíname, jabĺčko radšej uvarme, na surové si musí dieťa zvyknúť postupne.

[quote_box_center]Správne teplé

Pozor na správnu teplotu jedla, aby sme dieťatko nepopálio horúcou kašičkou nepopálili, alebo mu naopak studeným nápojom či schladeným ovocím neskomplikovali trávenie.[/quote_box_center]

Vyrieši to mixér

Po pol roku je dieťa pripravené zvládnuť aj ďalšie bielkoviny okrem mlieka. Do polievky začnime pridávať trochu nastrúhaného syra, kuracie, teľacie, jahňacie alebo králičie mäso či kúsok bielej ryby. Mäso treba pre lepšiu stráviteľnosť rozmixovať, neskôr ho stačí nadrobno nakrájať. V druhom polroku môžeme do zeleninových prívarkov nastrúhať na spestrenie chute tretinu žĺtka z natvrdo uvareného vajca, bielok je prípustný až v druhom roku života. Rovnako opatrný by mal byť každý rodič v súvislosti s ďalšími alergizujúcimi potravinami, ako sú citrusové plody, tvaroh, med a jahody. A huby, čokoláda, sladkosti či oriešky sú pre malé deti úplné tabu.

V hre je omnoho viac

Charakter stravovania v prvých týždňoch by sme ako rodičia nemali podceňovať. Už štartom rozhodujeme o zdraví nášho potomka v dospelosti. A zavádzaním stravovacích zvykov v nasledujúcich mesiacoch budujeme základ, ktorý bude celoživotným statusom, možno aj negatívnym. Napríklad v náchylnosti priberať alebo sa dokonca prepracovať k obezite. Preto sa netreba stresovať, ak sa na dieťa nelepia deká podľa tabuliek. Optimálne zvyšovanie hmotnosti u dojčiat je 150 g každý týždeň, ale mnohým deťom stačí aj 80-gramový týždňový prírastok. Prikrmovaním, zväčšovaním porcií a sladením iba zvyšujeme riziko rozvoja cukrovky už v detskom veku.

[quote_box_center]
Radšej čerstvé

Zohriať hotový pokrm je síce jednoduchšie, ale niet nad vlastnoručne uvarené jedlo z potravín, ktoré prešlo našimi rukami. A rôzne hotové kaše obsahujú priveľa cukru, čo môže mať za následok prekŕmenie a pretučnenie dieťaťa.[/quote_box_center]

[dropcap type=”1″]T[/dropcap] Alžbeta Slováková