Máte málo materského mlieka?

Food photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Dojčenie je najprirodzenejším spôsobom výživy batoľaťa. Vytvára pevné puto medzi matkou a dieťatkom a má mnoho výhod pre detský organizmus. Lenže čo robiť vtedy, keď je materského mlieka nedostatok?

Niekedy je samotný začiatok rovno aj koniec dojčenia. Dôvodov môže byť viac. Častejšie však s dojčením zvyknú mať problémy mamičky, ktoré rodili sekciou, pretože spustenie materského mlieka sa môže oneskoriť. Aby dieťatko nebolo hladné, zväčša zvolia pediatri prikrmovanie mliečnou dojčenskou výživou už priamo v pôrodnici. Lenže, samotné prikrmovanie fľašou môže byť príčinou toho, prečo má dieťatko menší apetít na materské mlieko.

Nejde len o mlieko

Podstatou dojčenia nie je len tvorba mlieka, ale čosi viac. Ide o puto matky s dieťaťom, o teplo, lásku, pritúlenie či dotyk. Dojčenie pomáha dieťatko upokojiť, zahriať a častokrát aj uspať, ak je to potrebné. Preto by dojčenie nemalo byť vnímané len ako potreba pitia mlieka, ale ako zbližujúci kontakt matky a jej dieťatka.

Dopyt verzus ponuka

Tvorba mlieka v prsníkoch závisí od dopytu dieťaťa. Čím častejšie je bábätko priložené a nadojčené, tým viac mlieka sa tvorí v prsníkoch. Zabudnite na akési predpísané harmonogramy, dieťatko prikladajte vtedy, keď si to vyžaduje. Alfa omega dojčenia je správne prisatie dieťatka, aby z dojčenia mohli vyťažiť maximum dieťatko aj maminka. Správne dojčenie by malo byť príjemné, bez akejkoľvek bolesti či nepríjemných pocitov.

Kedy spozornieť?

Pri akýchkoľvek bolestiach prsníkov, rankách na bradavkách, ak dieťatko pri dojčení zaspáva pri nedostatočnom toku mlieka a prestáva sať, ak je dieťatko na prsníku príliš dlho a nepije, ak pri satí reálne nepije mlieko, keď bábätko nepriberá alebo sa neprisaje.

Takto zlepšíte tvorbu mlieka

  • Správnou technikou priloženia a satia dieťatka;
  • Častým dojčením;
  • Ak to situácia dovoľuje, nedokrmujte mliečnou dojčenskou výživou z fľaše;
  • Striedajte prsníky aj v rámci jedného dojčenia;
  • Dojčite aj počas noci;
  • Nestresujte sa – k dojčeniu pristupujte pokojne;
  • Ak nemusíte, nepoužívajte klobúčiky na bradavky
  • Udržujte tesný kontakt s dieťatkom „skin to skin“
  • Dodržiavajte dostatočný pitný režim a pravidelne sa stravujte

Čo ešte pomáha?

Ak si neviete dať rady, určite vám pomôže laktačná poradkyňa, ktorá zhodnotí všetky aspekty vášho dojčenia. Rovnako môžete nedostatok mlieka konzultovať s pediatrom, ktorý by mal vyhodnotiť, či naozaj ide o zníženú tvorbu materského mlieka (napríklad aj porovnávacím vážením bábätka pred dojčením a po dojčení, prípadne odsatím mlieka odsávačkou). Pomôcť si môžete aj homeopatiou na tvorbu materského mlieka, výživovými doplnkami (napríklad Benedikt lekársky) a bylinnými čajmi.