Slovensko chutí po vtáčom mlieku a rybách

Od 14.januára prostredníctvom štvrtého ročníka Zimného festivalu jedla môžete ochutnať Slovensko. Chutí ako výhľad z Ufa, vtáčie mlieko so silným karamelom, znovuobjavenie receptov zo sladkovodných rýb, karfiolu, mäska z domáceho chovu. Vie vás až do 17. februára prijať 42 reštaurácií v každom kraji, 3 v Piešťanoch, 5 v Košiciach, či 5 v žilinskom kraji.

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z  troch jedál:

Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu

Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín

Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou

Údený Úhor servírovaný so špeclami s hrubozrnou horčicou a pošírovaným vajíčkom
Údený Úhor servírovaný so špeclami s hrubozrnou horčicou a pošírovaným vajíčkom

Hovorí šefkuchár Jozef Riska:„“Zimný festival jedla je veľmi dobrá myšlienka. Veľmi sa mi páči posolstvo, ktoré je za tým – prilákať ľudí do luxusnejšej reštaurácie. Znamená to, že doma môžu odložiť panvičky a môžu sa prísť pozrieť ako fungujú modernejšie reštaurácie. Práve na to Zimný festival jedla slúži, za rozumnú cenu sa dá kvalitne najesť.“ Pri tvorbe festivalového menu siahol Jozef Riska po špeclách – národným zákuskom u susedov v Rakúsku a ako regionálnu špecialitu údeného úhora, ktorého si v reštaurácii sami údia.

Robo Papp je známy nielen ako spevák ale aj ako gurmán: „Zimný festival jedla ponúka jedlá, ktoré by sme bežne nemohli ochutnať. Reštaurácie sa môžu prezentovať a ľudia zas môžu ochutnať niečo nové.“

Nasadnite do Gurmán busov

Festival má ambíciu vytiahnuť ľudí z tzv. zimnej papučovej kultúry. Láka ich do reštaurácii, aby spoznali svoj región a jeho chute, spomenuli si na jedinečné recepty starých materí.

„Kto má teda záujem môže si aj pocestovať. Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutie so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka. Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, i bratislavskej trase. Každá z nich má zahrnutý aj bonus – ochutnávku vín, piva či destilátov,“ hovorí Rado Nackin, riaditeľ festivalu.

V gurmán busoch sa jedlá fotia, voňajú, chutnajú, rozpráva sa o nich....
V gurmán busoch sa jedlá fotia, voňajú, chutnajú, rozpráva sa o nich….

Gurmánmi môžu byť účastníci festivalu už od rána. „Po prvýkrát ponúka festival aj špeciálne festivalové raňajky v Moods bakery&coffee, Bratislava a v San Domenico caffé, Košice.“  Viac informácií o Zimnom festivale jedla nájdete na oficiálnom webe www.zimnyfestivaljedla.sk, prostredníctvom ktorého prebieha aj predaj poukážok, Gurman busov, Gurmán pobytov a darčekových poukážok.

zfj (14)

SÚŤAŽ — KLIKNITE SEM

Zoznam reštaurácií

Bratislavský kraj
» AuCafe, Bratislava
» Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
» Carnevalle meat restaurant and bar, Bratislava
» CUBES, Hotel Aston, Bratislava
» Hotel Sebastian, Modra
» Leberfinger, Bratislava
» Mlyn 108, Modra
» Moods bakery & coffee, Bratislava
» PARCAFE Wine & Dine, Bratislava
» Pavúk – wine restaurant, Modra
» Portofino wine & pasta bar, Bratislava
» Restaurant Landsfeld, Hotel Majolika****, Modra
» River Bank Restaurant, Grand Hotel River Park*****, Bratislava
» Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava
» Traja Mušketieri, Bratislava
» UFO watch.taste.groove. Bratislava
» Wabi Sabi, Bratislava
» Zorno, Lozorno
» Zylinder cafe & restaurant, Bratislava
Trnavský kraj
» Castel Pension & Restaurant, Mierovo
» El Brasero cafe & restaurant, Piešťany
» Le Griffon cafe & restaurant, Piešťany
» Taky’s, Hotel Galanta
» Villa Rosa, Dunajská Streda
» Zuckmann Villa, Piešťany
Trenčiansky kraj
» Afrodita, Chateau Čereňany
» Cristallo Restaurant, Lednické Rovne
» Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou
Nitriansky kraj
» Kaštieľ Mojmírovce
Žilinský kraj
» PALATíN Restaurant & WineBar, Bytča
» Poľovnícky hotel DIANA***, Dolná Tužiná
» Relax hotel Sojka, Malatíny
» Reštaurácia Boutique Hotela Dubná Skala****, Žilina
» TOP restaurant, Žilina
Banskobystrický kraj
» Grand restaurant Residence Hotel & Club****, Donovaly
Prešovský kraj
» Gašperov mlyn, Batizovce
Košický kraj
» CAMELOT steak restaurant, Košice
» Culinario Club 33, Košice
» Krčma Letná, Košice
» Nostalgie, Spišská Nová Ves
» Reštaurácia & penzión Baránok, Košice
» San Domenico caffé, Košice
» Sotto Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves