Zapajájte deti do varenia

Ako by mala vyzerať strava pre malé deti? Podľa špičkového slovenského šéfkuchára Igora Čehyho by v strave malo byť z každého rožka troška: podiel mäsa – bielkoviny, zeleniny – vlákniny, ovocia... Samozrejme, že menej sladených nápojov. Deti učiť, aby všetko ochutnali, a dbať na vyváženú stravu. A aby príjem nebol väčší ako výdaj. Je veľmi dôležité, aby sme v kuchyni zapojili aj deti. Aby vedeli, čo to je varenie, a naučili sa základy. Musíme im to ukazovať a nechať ich, aby aj ony niečo tvorili.

Igor Čehy má veľké „deti“ – 19-ročného a 23-ročného syna. Chute sa chlapcom menili s vekom, ale nikdy nemali problém zjesť a ochutnať všetko, „čo existuje na tejto planéte“. Skúsenosti a menu, ktoré pripravoval vo svojej kariére, im vždy dával ochutnať, aby s tým nemali problém, keď raz aj oni budú dospelí a budú cestovať do zahraničia. U oboch bol príjem stravy v detstve veľmi individuálny. Kým jeden zjedol všetko, druhý nezjedol nič. Je to rovnaké, každý sme iný. Aj keď sa narodili v rovnakom znamení a v podobnom čase, sú úplne iní. V lete Igor Čehy trávi veľa času na dovolenkách, kde si sami pripravujú rôzne špeciality. Dva týždne varí morské živočíchy. Rodina ich už má potom na celý rok dosť, ale tešia sa na ďalšiu dovolenku, keď opäť budú mať všetky tieto dobroty.

Igor 1

IGOR ČEHY

Praxoval v Maroku, po návrate na Slovensko v „Casablanke“ v spoločnosti J & T hotels management, v reštaurácii Mlyn 108 v Modre. Je držiteľom prestížneho ocenenia „Gurmán AWARD – kuchár roka 2007 a 2014“, udeľovaného bedekrom Gurmán na Slovensku, a je spolu s Damienom Thuriesom školiacim kuchárom v „Yves Thuriés Culinary Academy“. Momentálne pôsobí ako Executive Chef v Grand Hotel River Park.