Varte s nami zdravo a chutne (menu podľa I. Bukovského)

Na prípravu zdravého boršcu potrebujeme:
  • 3 menšie cvikly, nahrubo nastrúhané a prepláchnuté vo vode
  • ½ šálky zeleru, nadrobno nakrájaného
  • 1 menšiu cibuľu, nadrobno nakrájanú
  • 1 menšiu mrkvu, nahrubo nastrúhanú
  • 1 polievkovú lyžicu sušeného polievkového základu
  • 1 polievkovú lyžicu oleja
  • ½ bieleho jogurtu
  • ½ sójovej smotany
  • 1 čajovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 4 šálky vody
Postup

Na oleji opekáme cibuľu, zeler a mrkvu asi 4 minúty. Pridáme polievkový základ, zalejeme vodou a varíme. Keď začne vývar vrieť, pridáme cviklu a varíme ešte asi 20 minút. Medzitým si v miske zmiešame jogurt so smotanou. Uvarenú polievku rozmixujeme a pridáme citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť na teplotu primeranú na podávanie a potom pridáme smotanu zmiešanú s jogurtom. Zvyšnou smotanou ozdobíme polievku na tanieri smajlíkom, srdiečkom alebo kvetinkami.

Poznámka kuchára

Cviklu môžete pripraviť aj v rúre. Rúru predhrejte na 190 stupňov Celzia, cviklu dajte na plech, prikryte alobalom a pečte asi hodinu. Upečenú cviklu vyberte, nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte k vývaru a pokračujte podľa receptu.

Prečítajte si tiež: Varte s nami zdravo a chutne #2 (menu podľa I. Bukovského)