Šéfkuchár Jaro Žídek pre oteckov

Tieto recepty pripravil šéfkuchár Jaroslav Žídek špeciálne pre naše čitateľky a čitateľov – chceli sme, aby to boli recepty relatívne rýchle, zaujímavé, výživné a zároveň netradičné. Iste si na nich pochutia mamy i ockovia, v drobnej úprave sú vhodné aj pre dojčiace mamičky. Nuž a s troškou „kuchárskej“ zručnosti a najmä chuťou skúsiť niečo nové ich iste zvládnu aj oteckovia pre svoje drahé polovičky, ktoré toho majú teraz na svojich bedrách veľa a vlastnoručne pripravená večera ich iste poteší. Milí oteckovia, s týmito receptami iste nešliapnete vedľa.

Jaro Židek MAMAMA
Jaro Židek MAMAMA

OTECKOVIA, UVARTE MAMIČKÁM

Varená ryba s cviklou a pažítkovou omáčkou

Príprava: 60 min

Obtiažnosť: stredne ťažké

Potrebujete: 2 cvikly, 1/2 citrónu, 1 lyžicu trstinového cukru, chren podľa chuti, soľ.

Príprava cvikly: Rúru rozohrejte na 180 °C, cviklu osoľte, zabaľte do alobalu a na plechu vložte do rúry. Pečte cca 45 minút do mäkka. Potom cviklu vyberte a olúpte. Pokiaľ pracujete s cviklou, používajte rukavice alebo igelit, aby ste nemali ruky a pracovnú dosku zafarbenú od cvikly. Olúpanú cviklu nakrájajte na kúsky, ochuťte
citrónom, cukrom a soľou. Pridajte čerstvo nastrúhaný chren a podávajte s rybou a omáčkou, ktorú si medzičasom pripravíte.

Na rybu potrebujete: 600–700 g bielej ryby (napr. treska), 1/3 malého zeleru, 1 malý petržlen, 1 cibuľu, 1 hrnček bieleho vína, 3 ks celého bieleho korenia, 1 bobkový list, soľ podľa chuti.

Príprava: Do hrnca so širokým dnom nalejte cca 2–3 litre vody a pridajte všetky suroviny okrem ryby. Všetko spolu povarte cca 30 minút. Potom vyberte zeleninu a pokrájanú ju vložte do iného hrnca a zalejte časťou, cca 1–2 hrnčekmi, vývaru. Do vriaceho vývaru vložte rybu tak, aby bola celá ponorená a ihneď stiahnite oheň. Rybu nechajte stáť cca 20 min. vo vývare. Pokiaľ sa ryba uvarí, pripravte si omáčku.

Na omáčku potrebujete: 2 hrnčeky vývaru, v ktorom sme uvarili rybu, zeleninu z vývaru, 1/2 hrnčeka 30-percentnej smotany, 1 lyžicu masla, 4 lyžice nasekanej pažítky, soľ podľa chuti.

Príprava omáčky: Zeleninu spolu s vývarom dôkladne rozmixujte ponorným mixérom, pridajte smotanu a priveďte k varu. Omáčku zahustí zelenina. Pokiaľ je omáčka veľmi hustá, pridajte trochu vývaru, v ktorom sa pripravuje ryba. Povarte cca 5 minút a primixujte maslo. Dochuťte a nakoniec pridajte pažítku.

Viac receptov nájdete na www.mamama.sk.